Νομός Θεσπρωτίας

Η Θεσπρωτία είναι περιοχή κατεξοχήν ορεινή και σχηματίζεται από τις δυτικές οροσειρές της Πίνδου που βαθμιαία χαμηλώνουν προς τη θάλασσα και από στενόμακρες κοιλάδες, ανάμεσα στις οροσειρές. Οι πεδινές περιοχές στα παράλια, οι πεδιάδες που έχουν σχηματισθεί από τις προσχώσεις των ποταμών Καλαμά και Αχέροντα και στην ενδοχώρα οι κοιλάδες των ίδιων ποταμών και των παραποτάμων τους- καλύπτουν μόλις το 5% της συνολικής έκτασης του νομού. Παρόλο που μεγάλο μέρος των ακτών είναι απότομες, πολλοί μικροί κόλποι εναλλάσσονται με μεγαλύτερους, αποτελώντας το προγεφύρωμα της Ελλάδας προς την Ιταλία.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Ηγουμενίτσα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στη Β.Δ. Ελλάδα, μια όμορφη πόλη που συνδυάζει το πράσινο των δέντρων με το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Το  μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Δρέπανο και Μακρυγιάλι, αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Τα μαγευτικά Σύβοτα αποτελούν το μικρό κοσμοπολίτικο θέρετρο της Θεσπρωτίας.  Τα Σύβοτα είναι χτισμένα γύρω από ένα θαλάσσιο κόλπο στον οποίο σχηματίζονται μικρά νησάκια σαν φιόρδ. Η Σαγιάδα είναι το τελευταίο χωριό πριν από τα σύνορα. Ο  οικισμός της παλιάς Σαγιάδας αποτελεί και τον κύριο πόλο έλξης με τις εκκλησίες, τα καλντερίμια, τα αλώνια, και τα σπίτια του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί πλήθος αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή όπως: Μαστιλίτσα, Στροβίλι καθώς και τον πύργο Σαγιάδας.

Η κωμόπολη των Φιλιατών είναι κτισμένη πάνω σε μικρούς λόφους και μικρές πεδινές εκτάσεις, περιβαλλόμενη από τεχνητό δάσος Πεύκης, κτηνοτροφικά λιβάδια και ελαιώνες, με εξαίρετο και υγιεινό μεσογειακό κλίμα. Το δάσος της, που άρχισε να φυτεύεται προπολεμικά, δίνει μια ξεχωριστή εικόνα στην πόλη και είναι σίγουρα ένας σταθμός ξεκούρασης για κάθε επισκέπτη.     

Η Παραμυθιά κτισμένη στους πρόποδες του όρους Γκορίλα και  ανάμεσα σε δύο ιστορικά ποτάμια, τον Αχέροντα και τον Καλαμά δημιουργεί μια επιβλητική εικόνα καθώς είναι πλαισιωμένη από πευκόφυτα μικρά δάση. Ο Κόμβος Νεοχωρίου, το βιοτεχνικό πάρκο, η ανάπλαση της λίμνης Χότκοβα δημιουργούν μια «παραμυθένια» εικόνα στον επισκέπτη.

Δείτε επίσης.