Νομός Άρτας

Ο νομός Άρτας παρουσιάζει μια μοναδική πληρότητα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία εδαφών, από πολύ ορεινά και ημιορεινά μέχρι πεδινά, άπειρα γραφικά γεφύρια κτισμένα με την μοναδική ηπειρώτικη τεχνική, πανέμορφα χωριά και φυσικά μια πολύ ζωντανή πρωτεύουσα, η Άρτα με τα πολύ σπουδαία αξιοθέατα και την απολαυστική ψυχαγωγία.

Η πόλη της Άρτας, χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Αμβρακίας, με τον  ποταμό Άραχθο και το ιστορικό γεφύρι του να την περιβάλλει από τις τρεις πλευρές της, με τους  επτά λόφους που περικλείονται από πορτοκαλεώνες και ελαιώνες, παρουσιάζουν μια άκρως πλούσια ενδοχώρα. Στην Άρτα θα εντυπωσιαστείτε από το βυζαντινό Κάστρο των Κομνηνών, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια του τείχους της Αμβρακίας και είναι από τα ωραιότερα βυζαντινά κάστρα.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε τη μονή Παρηγορήτισσας, το ιστορικό Μουσείο Σκουφά, το Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, τη Μητρόπολη, το κτήριο Ζορμπά, το αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας, τους ναούς της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Βασιλείου και φυσικά το ιστορικό γεφύρι της πόλης, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά της πόλης και είναι το πιο γνωστό πολύτοξο γεφύρι της Ηπείρου, που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού Αράχθου. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρούμενα μνημεία της Άρτας. Διακρίνεται για τη μοναδική αρχιτεκτονική του αλλά και για τους θρύλους που έχουν συνδεθεί με την κατασκευή του, αφού η μεγάλη δυσκολία κατασκευής έδωσε τροφή στην παράδοση, τον μύθο, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και το θέατρο για να εξυμνηθεί ο δύσκολος αγώνας του ανθρώπου για έργα σαν αυτό.

Στο χτίσιμο του γεφυριού αναφέρονται θρύλοι γοητευτικοί, με συγκινητικότερο εκείνο της θυσίας της γυναίκας του πρωτομάστορα.

Από την περιοχή, αξίζει να αγοράσετε τσίπουρο και τυροκομικά προϊόντα-όλος ο νομός φημίζεται για την «δεξιοτεχνία» των ανθρώπων του σε αυτούς τους τομείς.

Δείτε επίσης.