Νομός Πρεβέζης

 Εδώ, η ανθρώπινη παρουσία αποτυπώνεται με πολλούς θαυμαστούς τρόπους. Η αρχοντική πόλη της Πρέβεζας στην είσοδο του Αμβρακικού, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο του νομού, αρχαιολογικοί χώροι όπως η ρωμαϊκή Νικόπολη και η αρχαία Κασσώπη, ο μυθικός Αχέροντας με το Νεκρομαντείο, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα βενετικά και οθωμανικά κάστρα, το ηρωικό Ζάλογγο και η ρομαντική καστροπολιτεία της Πάργας είναι μερικά από τα αξιοθέατα του νομού.

Στις περιηγήσεις σας στο νομό θα συναντήσετε πολλά κάστρα, κάτι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Ιδιαίτερα το κάστρο της Πάργας, το οποίο κτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 1380.

Οι παραλίες της Πρέβεζας, εκτείνονται σε μήκος 60 χιλιομέτρων (Αλωνάκι, Μύτικας, Μονολίθι, Κανάλι, Καστροσυκιά, Αρτολίθια, Λυγιά, Βράχος, Λούτσα, Κερέντζα, Αμμουδιά, Λίχνος, Κρυονέρι, Βάλτος, Σαρακίνικο).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του νομού, είναι η οικολογική του φύση, ιδιαίτερα στα Στενά και το Δέλτα του Αχέροντα και στον Αμβρακικό Κόλπο.

Ο νομός Πρεβέζης έχει πλούσια πολιτιστική παράδοση: διαθέτει δύο θεατρικές ομάδες, ενώ στο αρχαίο ωδείο της Νικόπολης ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις από τις κορυφαίες σκηνές της χώρας.

Στο λιμάνι και στα σοκάκια της παλιάς πόλης υπάρχουν πολλά γραφικά ταβερνάκια που προσφέρουν  νόστιμους ντόπιους μεζέδες και ψάρια, ενώ η νυχτερινή ζωή της πόλης είναι έντονη όλο το χρόνο.

Δείτε επίσης.