Νομός Ιωαννίνων

Νομός Ιωαννίνων, ατμοσφαιρικός, πλούσιος σε ιστορία και αξιοθέατα τόπος.

Ο πλούτος των Ιωαννίνων είναι όντως ανεξάντλητος. Στην εντυπωσιακή πόλη, σώζονται διάσπαρτα παλιά αρχοντικά, συνδέοντας το σήμερα με το χτες απαράμιλλα.

Οι διαφορετικές μορφές αρχιτεκτονικής, συνθέτουν ένα ιδιόμορφο, αριστουργηματικό ψηφιδωτό το οποίο αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την κάθε εποχή.

Στην «Πόλη των θρύλων» θα επισκεφτείτε το Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων Αθανασίου και Παύλου Βρέλλη, το Δημοτικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Βυζαντινό και Λαογραφικό, τα πολεμικά μουσεία, και την βιβλιοθήκη. Ένας τόπος με τόσο σπουδαία ιστορία και πολιτισμό, αποτελούμενος από ανήσυχα ανθρώπινα πνεύματα, είναι απολύτως φυσικό να διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους φιλοξενίας των θησαυρών που κληροδοτήθηκαν από το παρελθόν.

Στα Ιωάννινα υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικές ιστορικές εκκλησίες, όπως του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Μαρίνας αλλά και ενδιαφέροντα μοναστήρια, όπως η περίφημη Μονή της Μολυβδοσκέπαστης στην Κόνιτσα και η Μονή του Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα.

Ολόκληρος ο νομός απ΄ άκρη σ΄ άκρη είναι προικισμένος με σπάνιες ανυπέρβλητες ομορφιές (Παμβώτιδα και το πανέμορφο νησί της, Ζαγόρι, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Πωγώνι, Πάπιγκο, Θεογέφυρο κτλ)

Για τους λάτρεις της φύσης, ο νομός είναι ένας παράδεισος. Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, βαθιές χαράδρες που δημιουργούνται από ορμητικά ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, σπάνια αγριολούλουδα, αλπικά λιβάδια, ορεινές λίμνες, δασωμένες πλαγιές, αλλά και ήρεμες κοιλάδες δημιουργούν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που αποτελεί ιδανικό βιότοπο για σπάνια είδη θηλαστικών, πτηνών, αλλά και υδρόβιων ζώων.

Η περιοχή είναι πλούσια σε μαρτυρίες της λαμπρής ιστορίας της. Μιας ιστορίας που αναβιώνει στα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία της, τους παραδοσιακούς οικισμούς της, τους νερόμυλους και τα γεφύρια της, αλλά και που παραμένει ζωντανή στα έθιμα, την παραδοσιακή μουσική, τα πανηγύρια και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της. Εδώ άκμασε ο ιερός χώρος της Δωδώνης και οι πόλεις των Μολοσσών κατά την αρχαιότητα, ενώ τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, χώροι λατρείας και ανάτασης, γεμάτοι από αριστουργηματικές τοιχογραφίες, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νομό, μαρτυρούν την ακμή του κατά τους χρόνους του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας.

Όλος ο νομός φημίζεται για την παράδοσή του σε έργα λαϊκής τέχνης  αργυροχρυσοχόοι, ξυλογλύπτες, λαϊκοί ζωγράφοι, μάστορες της πέτρας, υφάντριες και διάφοροι άλλοι τεχνίτες κατασκευάζουν ακόμη και σήμερα αριστουργηματικά έργα, συνεχίζοντας τη μακραίωνη παράδοση.

Πλούσια είναι και η γαστρονομική παράδοση του νομού, που βασίζεται στη χρήση αγνών προϊόντων. Κρέατα, μαγειρεμένα με ιδιαίτερο τρόπο, νόστιμες πίτες, ζυμωτό ψωμί και φημισμένα τυριά και κρασιά συνθέτουν το παραδοσιακό μενού.

Δείτε επίσης.