Λίγα λόγια για την Ήπειρο

Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου καλύπτεται από ογκώδη βουνά με πανύψηλες κορυφές που τροφοδοτούν ποτάμια μεγάλου μήκους. Τα μεγαλύτερα ποτάμια της είναι ο Αώος, ο Θύαμις ή Καλαμάς, ο Αχελώος, ο Άραχθος, ο Λούρος και ο Αχέροντας. Ανάμεσα τους κοιλάδες, μικρές και μεγάλες, που κλείνουν μαζί με την βλάστηση και την πανίδα ένα σύνολο άγριας ομορφιάς, η οποία είναι πραγματικός θησαυρός.

Στην Ήπειρο συναντά κανείς παραδοσιακά χωριά και κωμοπόλεις, καθώς επίσης πολλές εκκλησίες, μοναστήρια, βρύσες και γεφύρια, όλα χτισμένα με πέτρα πελεκητή. Σημαντική είναι επίσης η δημοτική μουσική με κύριο μουσικό όργανο το Ηπειρώτικο κλαρίνο. Υπάρχει μια πλούσια συλλογή από τραγούδια της ξενιτιάς και του πόνου, του γάμου, του έρωτα και πατριωτικά, τα οποία επισφραγίζουν την ιστορία αυτού του τόπου.

Η ιστορία της ξεκινά από τα βάθη των αιώνων. Το όνομα Ήπειρος ή Άπειρος σημαίνει «Στεριά». Οι ηπειρωτικές φυλές ήταν έντεκα (11) και όλες τους ήταν ελληνικές. Η πιο σημαντική απ’ όλες ήταν η φυλή των Μολοσσών. Πέντε αιώνες σκλαβιάς (1431 – 1913) , τα απάτητα μέρη της Ηπείρου, έγιναν καταφύγιο ελευθερίας για τους Αρματολούς και τους Κλέφτες. Είναι γνωστοί εξάλλου οι αγώνες των Ηπειρωτών από το Κούγκι στο Σούλι, το Ζάλογγο κ.τ.λ. Φυσικά δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει και τους απελευθερωτικούς αγώνες στην Αετοράχη, Πεστά, Μανωλιάσα, Μπιζάνι και ακόμα πιο πρόσφατα 1940 – 1949 τότε που ο Ηπειρώτης και η Ηπειρώτισσα ήταν πάντα μπροστά στις μάχες στην Πίνδο, στο Καλπάκι, και στα Βορειοηπειρωτικά βουνά.

Η Ήπειρος έδωσε ένα πλήθος ευεργετών των οποίων τα έργα και τα ευεργετήματα δεν είναι μόνο τοπικά αλλά συναντώνται και σε όλη την Ελλάδα. Τα γρόσια γίνονται γράμματα, νοσοκομεία, ιδρύματα, εκκλησίες, σχολεία, γεφύρια και άρματα. Όλα αυτά οφείλονται φυσικά, στην Ηπειρώτισσα μάνα που αναθρέφει το παιδί της με τα παρακάτω λόγια : «άντε παιδί μου, να μεγαλώσεις, να ξενιτευτείς, να καζαντίσεις για να φτιάξουμε την καμπάνα του χωριού».

Η Ήπειρος λοιπόν, με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά μνημεία, τα παραδοσιακά χωριά, τα ήθη και έθιμα, και την παραδοσιακή της μουσική, μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ας μη ξεχνάμε ότι θέση της είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το πλούσιο παρελθόν της, αλλά επειδή ακόμα και σήμερα είναι η πύλη προς την ενωμένη Ευρώπη μέσω του μεγάλου λιμανιού της, την Ηγουμενίτσα.

Δείτε επίσης.